velkommen * dikt * sanger * tekster * bilder * blogg * om Leikny * e-post --------------
Forside » Arkiv » October 2006 » Rapport siden sist!

[« Mer fra Sverige] [Hodeverk »]

Rapport siden sist!

musikk: Min egen sang "Mitt liv"
12.10.2006

Barnedåp hos svoger i Oslo, en uke i Levanger, gjennom Sverige med tog, noen dager med Torstein, opera og teater, vrien og flott lederhelg på Voss - og et par dager hjemme. Livet er utrolig rikt - alt dette har jeg opplevd siden forrige blogg.

Dåpen: Det var så flott - og så uventet - at presten holdt opp vesle Rasmus og viste ham fram for menigheten. Jeg sa det begeistret til mannen min - som svarte "Det gjør da Tore alltid" (Tore er vår egen pastor i Misjonskirken hjemme).

Ja, jammen gjør han det, hver gang vi har barnevelsignelse i menigheten vår. Det tenkte jeg ikke på. For.....vi er jo en LEVENDE menighet....med en LEVENDE Gud - så sjølsagt gjør Tore det. Sjølsagt.
Bare at dette var Statskirken. Stive Statskirken......skjønt jeg vet jo, at det er forskjell på de ulike statskirkemenighetene. Både i ånd og form, hadde jeg nær sagt - og litt produktutvikling har de da hatt enkelte steder der også, siden jeg forlot den....I Levanger var det bønn på programmet. Og oljemaling og småturer. Samt en fantastisk lokalhistorisk teateroppsetning, om arbeideropprøret i 1851 - jeg blei så rørt av han som åpnet stykket med å slite så hardt for rikfolket.

Og jeg tenker på de utrolig billige klærne, og den skammelig billige maten og kaffien og malingen og.......som vi driver og kjøper - hvem er det nå som blir utslitt for oss rikingers skyld - om noen? Fattige arbeidere i øst og sør, samt jorda, den utpinte jorda! (ER dette sant? Pines jordsmonnet? Ødelegges havet? Ja, fisken dør jo, og ikke bare av overfiske?!?).

Men jeg har ikke vett eller makt til å løse problemet. Verken strukturelt eller politisk. (Jeg! Som jo har Vettet personlig boende på innsiden; jeg mener Gud, altså.....jeg burde mer enn noen ha tilgang på vett. Hm!)

Jeg kan rett nok på et privat plan kjøpe økologisk mat, rettferdig kaffi, naturmaling, ......ja, det kan jeg! Og gjør det også, til dels. Men opp til nå har de aller fleste av mine kristne wanna-be-moralske venner rynket på nesen av å gjøre noe så dyrt frivillig, og gjerne bagatellisert/overhørt slike saker. Irritert seg over moralismen/prektigheten, kanskje. Så jeg har tidd lenge. På tirsdag nevnte jeg noe for dem igjen, på menighetsmøtet, vi skal pusse opp lokalene.

Men vi får nå se - kollektpengene rekker ikke langt med Livos-maling!

Sverige så jeg nesten ikke, for jeg reiste om kvelden og brukte dagtiden til.....å holde sabbat, for å si det slik.

Har hatt en del episoder som det virkelig har smelt i, siste ukene. Stikkord mistro og kjøtt - blant annet. Med påfølgende kvalme, raseri, skuffelse, sorg, til og med skam - og opprørthet - .

Men selve hendelsene får dere ikke.
Dessuten har jeg som vanlig, nærmest, hatt dager med sjukdom og svakhet. Belysningen på Lidl er f.eks mer enn nok til å sette hodet mitt ut av drift, de har billige ekle greier der, synes jeg, også i taket. Hun jeg var sammen med, trodde sikkert at min reaksjon bare var psykisk, etter det vi hadde snakket om. Men nei. Den psykiske komponenten måtte i tilfelle være at jeg i det hele tatt gikk på Lidl, den vemmelige billigmat-makt-kjeden som presser bøndene slik i pris - men jeg pleier tillate meg sjøl slike oppførsels-avvik for å ikke i utide fornærme de jeg er sammen med - .

Forresten mye glede, fred, håp, ja, lykke - og nærhet og krefter også, og takknemlighet. "Jag vill kanna att jag lever" heter det i den nydelige sangen i filmen "Så som i himmelen" - og det har jeg så visst kjent til gagns.

Kjekt å være med Torstein! Han har jo flyttet på hybel til byn, men vi møttes hos Stein Arild i Sverige, og sjøl om han ikke fikk den dyre jakken til 2200 kr var han like blid tror jeg, det er da ikke rett å lære opp ungdommen til slikt prisnivå, og dessuten har vi annet å bruke pengene til for tiden.

Vi fikk ellers med oss en flott matematisk opera i Stockholm, om den svenske matematikeren Bjørling (?) som klarte knekke både tyske og engelsk-sendte krigskoder (sendt mellom Norge og Tyskland, bl.a) - han var et geni som elsket alkohol og kvinner, og som derfor fikk sparken, for han var ikke til å stole på, trodde militæret. Men nestemann som fikk jobben, klarte ikke utfordringene, så han gikk i hemmelighet til geniet og fikk hjelp - men æren tok han selv. Og geniet kunne av naturlige grunner ikke protestere, enda så æresyk han var.

Livet er urettferdig!

Lederhelgen på Voss: Veldig flott at kursholderen (Bernt Torgussen) sa det han sa, dette hadde vår menighet evig godt av, bokstavelig talt. Og folket var med på notene, det var det beste av alt. For egen del var det mange knapper og leie minner som blei trykket på, som stort sett handler om maktmisbruk og uforstand, jeg kjente ironien og sinnet satt løst. Hvorfor må det en hel kanon Torgussen til for at folk skal høre på vett og forstand?

Dessuten har jeg en stressesak med Gud gående som slo til for fullt lørdag, akkurat da jeg trengte være blid, det var nok den som trykket mest. Hvorfor kan jeg ikke kjenne Ham godt nok til å få avklaring? Det er DET som er leitt, å ikke kjenne ham, Han som jo skal legge sine bud inn i våre hjerter - - - det kan likevel være vanskelig med teologi i praksis, for noen som ønsker ta Gud på alvor.....

Men maten og stemningen og vannet i bassenget var helt bra på hotel Jarl, og jeg blei blid igjen også. Og på søndag kveld viste Herren meg noe viktig i stressesaken, om enn ikke hele fasiten.

Der hørte jeg Stein Arild kom fra jobb. Så her slutter dette stykket - dinner is soon served!

Tilføyele:
Inger Helen var på besøk på tirsdag, hun inviterte meg med til Afrika i november og desember, og mente det.
Onsdag var jeg sjuk, men to lange telefoner med Bjørg og Lillian Rose fikk dagen til å bli fin likevel.
Og jeg driver og smører lysegrå Heidi på grunnmuren mellom slagene.
I morgen skal jeg i fjøset til Berntsen og se hvilken avløserjobb som venter meg der hvis jeg verken drar til Levanger, Afrika eller England - eller noen andre steder.

Ja, livet er rikt, og Gud er god.

Men det er et sprøtt fint varmt vær i år.
[2 kommentarer]

Stein Arild skrev den 13.10.2006:

Matematikeren i operaen het Arne Beurling (uttales Børling).


Jesus og Gud skrev den 15.12.2006:

åååh herreguuud.., dette var den flotteste og vakreste og mest ellegante siden vi noen gang har sett.. likte spessielt godt de kristne diktene dine <3.. Stå på og håper at Gud er med deg for alltid og at du har evig liv. Gud velsigne deg og dine!! AmenLeiknys blogg

Bloggens forside
Bloggarkivet
Askøy Misjonsmenighet
Norges kristne nettportal
Bibelen
Norske ordbøker
Google TranslateRediger bloggen

Powered By Greymatter