velkommen * dikt * sanger * tekster * bilder * blogg * om Leikny * e-post --------------
Forside » Arkiv » February 2008 » Messiansk menighet

[« Vakkert] [11 kirker i nabolaget »]

Messiansk menighet

02.02.2008

Det er lørdag, altså Sabbat, hvis man er jøde. Her er mange jøder i byen, og de holder sitt flagg høyt - i alle fall mange av de troende, inkludert noen kristne jeg besøkte i dag.

Det mest slående for meg, var at det virket som de holdt sin "blodsidentitet" (hvem de er i denne verden) høyere enn sin "åndsidentitet" - hvem de er i Kristus.

Det gjør jo sikkert mange kristne nordmenn også - hva er mest stas hvis du er i Uganda for eksempel: Å møte nordmenn eller å møte kristne? Er du skikkelig giret i ånden, svarer du "kristne" - men ikke ellers.

De var i alle fall temmelig jødiske , de ca 20 voksne i den lille forsamlingen av amerikanke messianske jøder - med hvite sjal over skuldrene, små runde hatter på hodet - og et voldsomt rituale rundt Toraen (ruller med Mosebøkene).

Møteform og syngemåte var svært likt det jeg opplevde i synagogen like ved oss for 14 dager siden - men i synagogen var det 100-vis av mennesker. Utenfor der står det 5-6 mennesker med antisionistiske plakater og demonstrerer hver eneste lørdag - så det gjør helt vondt å se.

Jeg blei forresten tatt godt imot begge steder. Damene i dag var virkelig imøtekommende.
Hadde lest på internett på forhånd at dette var en menighet for messiastroende jøder og deres ektefeller - det var ingenting på deres hjemmeside som tydet på at de ønsket en vanlig kristen eller en vanlig ikke-troende utlending velkommen.
Så det var med sorg og skepsis jeg som en innpodet grein dro avgårde for å være sammen med mine mer ekte søsken. Men jeg har tidligere erfart at det er en ekstra djubde eller velsignelse i jødisk-kristne samvær. Har kanskje noe med det "gammeltestamentlige bakteppet" hos dem, som er svært solid - så jeg dro likevel.

Og det blei altså fint.
Men de hadde tatt ned de store Jesus-teppene som henger på veggene der til daglig (lokalene var leid av en annen kristen menighet). Jeg spurte hvorfor? Jo, for å ikke provosere for mye hvis det kom ikke-messianske jøder på besøk (Man setter ikke sitt lys under en skjeppe, men i en stake så alle kan se det, sto det på teppet jeg spurte om - jommen sa jeg smør!).

Men hvor var så Jeshua Messias i Gudstjenesten? Han var der i enkelte setninger, enkelte vers - men det var først og framst Gud som Gud Allmektig, skaper, hellig, konge, - som blei lovprist - og det til gagns. Det likte jeg, forresten. En mengde utropninger, utsagn, fastslåinger - både muntlig og tonesatt, på både engelsk og hebraisk - om hans storhet.
De fleste tekstene tatt direkte fra bibelen.

Jeg kjente hvordan Guds Ånd var i disse tekstene, og også i bønnene om nåde og barmhjertighet - de virket også svært bibelske.
Så Ordet - det skriftlige - sto høyt hos dem. Og ritualene. Men jeg fikk meg ikke til å berøre Toraen med det ytterste av ritualpermen min, for deretter å kysse den, slik de andre gjorde. Må ha Ordet litt mer i levende, nytestamentlig indre form, tro jeg - for å tilbe det. Tilbe Ham.

Har forresten fått mer og mer sans for kortvarig egenprodusert prat men mye bibelvers i talene - og slik var det her - talen handlet om hun som kysset og gråt på Jesus av bare takknemlighet, og var uhyre kort. Men Jesus var jo i talen, da.

Etterpå var det fellesmåltid; de er gode på salater, amerikanerne.
Og så hjalp jeg dem å sette stolene tilbake på plass (Luthersk forsamlingssal om søndagen), før jeg prøvde gå hjem. Det var ikke lett i snøslapset, langs en motorvei uten fortau! Jag hadde tatt drosje ned, tenkte trimme tilbake, men tok bussen etter halve veien, det blei rett og slett for farlig.

Jeg tror nok jeg skal holde meg til "vanlige" kristne, det var for mye gresk (hebraisk!) for meg her, men jeg liker detaljgravingen rundt gammeltestamentlige tekster, tror det er mye jeg ikke har fått med meg der.

Hva mer dagen vil bringe, vet jeg ikke - fikk en sånn gledelig E-post fra Terje L, og en fra Åsta - sånt løfter dagen!

Stein Arild har fått halsbetennelse i løpet av natten, han sover nå, mens han venter på at jeg skal bli ferdig med pc-en....

Jeg spurte forresten om å få ta bilder fra den messianske samlingen, men det fikk jeg ikke lov til siden det var Sabbat. Det var trolig ikke en leder jeg spurte, men konen til en av dem.Leiknys blogg

Bloggens forside
Bloggarkivet
Askøy Misjonsmenighet
Norges kristne nettportal
Bibelen
Norske ordbøker
Google TranslateRediger bloggen

Powered By Greymatter