velkommen * dikt * sanger * tekster * bilder * blogg * om Leikny * e-post --------------
Forside » Arkiv » February 2008 » Studentkollektiv, dyrebutikk og resten av torsdagen

[« Supertirsdag og byggverk i storm] [Gullkorn »]

Studentkollektiv, dyrebutikk og resten av torsdagen

08.02.2008

Torsdagene er jeg først på bibelgruppe. Siden spiser jeg lunsj med Stein Arild. Så går jeg gjerne på butikken. På vei hit og dit kan man oppleve litt av hvert.
I går stakk jeg blant annet innom dyrebutikken, starter med et bilde derfra på grunn av de fine fargene. Skilpaddene er ekte ( i alle fall levende), tømmerstokken de står på, er falsk:
webskilpadder (71k image)

Men dagen startet med fotspor. Fotspor "støpt i snø" fantes overalt på fortauene, så det var tungt å gå. Rundt dem var det bar asfalt.
Kvelden før var disse sporene djupe avtrykk i løs nysnø. Om natten regnet det, all mjuk snø forsvant, men den "undertrykte snøen", altså fotsporene, var så hardt sammenpresset at regnet ikke hadde klart løse dem opp:
webFotspor-i-sno (46k image)
En lekse å lære her: Regnet fra himmelen klarer ikke så lett å løse opp det som er skikkelig sammenpresset, tråkket på....det trengs MYE regn, mye tid - og helst varme også.
web-Fotspor (49k image)
Stein Arilds alternative preken: Den som har fått seg en støyt, står for en bløyt.....(mitt rim, men hans innhold: man blir sterk til å motstå angrep, av å ha blitt blitt presset før i livet - altså nyttig å bli tråkket på, til seinere bruk).

Bibelgruppen var flott. Vi spiser kaker og frukt til frokost, og diskuterer bibeltekstene fra forrige preken. Pastoren er svart og liberal, men har mange interessante tanker - som jeg av og til er rykende uenig med, men som gir meg anledning til å vitne om ting jeg har opplevd - og som jeg vet ikke er så lett bare å avvise.
Som kvinne har jeg jo (sannsynligvis) ikke lov - og det nytter ikke heller - å belære lærde menn - men jeg har lov å vitne! Tror de på meg, må de snart forlate noen teologiske standpunkter der i gruppen, synes jeg....

På vei hjem etter lunsjen kom jeg forbi dette huset som det står "Luthers co-op på":
webLuthers-hus (84k image)
Jeg tenkte det kanskje var noe kristent, og gikk bort for å finne ut av saken. Der sto det to unggutter som inviterte meg inn - huset er nemlig et bofellesskap, og slett ikke noe kristent. Slik ser det ut på kjøkkenet:
webInni-Luther (84k image)
Det bor 50 mennesker her og i nabohuset. Mest studenter, som betaler 500 dollar hver i måneden for tak over hodet, strøm, internett, middag 5 dager i uken - alt de trenger. Jeg snakket litt med de to guttene samt en flott jente, de var veldig fornøyde med å bo slik, de jobbet 4 timer i huset for uken, drakk og røkte marihuana i helgene, men studerte på hverdagene og dyrket egen mat i hagen.

Hvem som helst kunne bo der, beboerne blei tatt inn etter "first come, first serve"-prinsipp. Jeg kunne bare komme! ("Oh, is that your mom?" spurte jenta begeistret da hun så meg med kameraten hennes:-)
Og likte du deg ikke, kunne du bare flytte ut. De har demokrati og egen president, men for å flytte inn, må du betale en andel i huset, som du selger tilbake til kollektivet når du flytter ut.

Stilig! Men sikkert ikke lett å motstå ruspresset, eller rus-selvfølgeligheten, i helgene.

Siden ville jeg ta bussen til butikken. De har ikke busslommer her i landet, stoppet lå like etter en bakketopp, og farten på veien var stor. Farlig, tenkte jeg for meg selv. Da kom en bil susende, den blei plutselig kastet lenger inn på vegen like ved siden av mag. I alle dager? Da så jeg et stort hull i vegkanten.

Fascinert og redd blei jeg stående og se på om de neste bilene klarte unngå hullet. Det gjorde nesten alle - halve dekkene var gjerne i løse luften, mens resten av dem holdt bilen på banen. Men så kom en som kjørte for langt til siden - rett i hullet - den ene hjulkapselen blei revet av og trillet avgårde, og blei liggende midt i motsatt kjørefelt.
Jøss for en trafikkfelle! Her var det sannelig en opphopning av faremomenter, alt tilrettelagt for en ulykke. Jeg tenkte først at jeg ikke våget meg ut i den sterkt trafikkerte 4-felts-veien, og tenk om bussen kom mens jeg var på andre siden? Den ville jeg ikke miste!
Men kjente at mitt indre ikke likte unnskyldningene mine. Så ved neste bilfrie øyeblikk løp jeg ut i veibanen og fikk slengt bort hjulkapselen som flere biler allerede hadde svingt unna, bremset og oppført seg farlig på grunn av.

Dagens ansvarlige gjerning!
Da jeg kom inn på bussen, ville ikke sjåføren ta imot min $5-seddel. Det skulle være akkurat $1, av effektivitetshensyn. "Skal jeg gå av bussen da?" spurte jeg. "Spør de andre!" svarte han - og dét hørte mine medpassasjerer. En svart kar rakte meg 75 cent, mens en hvit ung dame ga meg en 25cent-mynt. Dagens tilbakebetaling!

Så dro jeg og kjøpte tekopp til Stein Arild (maken til min, har alle gode egenskaper en tekopp skal ha), samt ferdig krydrede fiskefileter og en tranebær-nøtte-ris-salat. Det er lett å lage god mat her i landet, for de har så mye fint i butikkene.

Her er en kanarifugl fra den svære dyrebutikken ved siden av matbutikken:
webkanarifugl-besk (89k image)

Og her skrev jeg en ironisk-sint kommentar i sted, den hadde med kanarifugler å gjøre (enda det sikkert er en papegøye eller noe sånt - har ikke greie på kjælefugler).
Men jeg fjernet den. Vi er kalt til å være lys og ikke til å forbanne mørket.

Hrrrm. Av og til fristes man til ulydighet. Og så er man lydig bare av plikt, bare fordi man så altfor vel husker et passende bibelsted.

Ja, ja. Godt jeg husket det, da.


[2 kommentarer]

Kjetil skrev den 11.02.2008:

Hei hei, gøy å høre om hva som skjer der borte! Men jeg ble nysgjerrig på hva du og pastoren er uenige om?


Leikny skrev den 12.02.2008:

Mye relatert til bibelsyn - troverdighetsgraden til bibelen. Hva man skal ta på alvor og ikke. Særlig alt som går på hvor sikker man kan være på at vår Gud er den sanne Gud - og at andre har feil.

Jeg er veldig enig med at man ikke skal late som/preke som om noe er sant, som man ikke vet er sant -da får man bare erkjenne at man antar/velger å tro slik og slik -

Men.

Gud nåde meg om ikke JEG våger å stå opp for Bibelens Gud - og stå på at Jesus er eneste veien til nært forhold til ham - og avvise andre religioners framstilling av det guddommelige (i alle fall som svært mangelfullt) - jeg , som har fått erfare så mye. Som VET.

Det er misforstått solidaritet å la andre få fortsette å leve på løgn uten sjanse til å få erfare Gud, og uten sjanse til å vende om fra synd, fordi det ikke prekes behov for omvendelse verken fra noe(n) eller til noe(n)....denne kirken det er snakk om, er fryktelig solidarisk :-)

Dessuten har jeg ikke sans for bibeloversettelser som den de bruker - som f.eks erstatter "brødre" med "søstre og brødre" - som altså putter sin tolkning av bibelen direkte inn i oversettelsen. DA blir bibelen i hvert fall ikke troverdig! Hvilke andre steder har de også (bevisst) puttet sin egen tolkning inn i bibelen??? Vår normale nye norske bibeloversettelse har også begynt på den galeien - fryktelig trist.
Jeg klarer da utmerket godt å lese "brødre og søstre"-forståelsen inn i slike setninger uten å lyge på oversettelsen!Leiknys blogg

Bloggens forside
Bloggarkivet
Askøy Misjonsmenighet
Norges kristne nettportal
Bibelen
Norske ordbøker
Google TranslateRediger bloggen

Powered By Greymatter