velkommen * dikt * sanger * tekster * bilder * blogg * om Leikny * e-post --------------
Forside » Arkiv » July 2008 » Indianer og hvit

[« Dinosaurer, adventister og sjefssuite] [Grizzlybjørn »]

Indianer og hvit

15.07.2008

Pelsmoten i Europa var hoveddrivkraften bak utviklingen i Green River Valley i Wyoming på 1800-tallet. Europeiske stormenn ville kle seg i beverskinn, og de europeiske sådanne var allerede skutt. Så i Ville Vesten, der det før bare vanket indianere, kom det nå derfor pelsjegere, handelsmenn og misjonærer.
hovding-Pindale (107k image)
Alt dette har byen Pinedale leget et storslått historisk spill om, som de viser én gang for året. Søndag var vi blant publikum. Halve byen hadde malt seg brune og stilte opp som indianere:

indianertelt-Pindale (42k image)

Egentlig var det ikke et skuespill, men et gedigent illustrert historieforedrag vi overvar. Mye informasjon om personer og hendelser, vi fikk ikke med oss halvparten, interessant likevel. Utrolig mange dyktige ryttere. Her kommer liksom handelsmennene:
HandelsfolkPindale (77k image)

De solgte vakre stoffer og glassperler til indianerkvinnene, som betalte med dyreskinn (og sloss om stoffene etterpå):
salg-t-kvinner (68k image)

De solgte også steindyrt brennevin, til ulykke for indianerne. Og siden fulgte misjonærene som "ikke jaktet verken etter skinn eller penger, men etter sjeler". Og indianerne tok imot, for de merket at her var det noe:
misj-Pindale (85k image)

Men nå er alt dette borte, både indianerne og stiene som de europeiske handelsfolka åpnet, sa speaker. Det var ingen indianere med på spillet.

Vi har ikke kommet over mye levende indiansk mens vi har vært her, mest museer, skuespill og tradisjonell indiansk form og design i turistbutikker. Hvor levende er dét?
Det finnes indianerreservater, men det er få som bor der, og man må reise langt for å finne dem -

Men jeg har sett vaskedamer og ryddegutter på hotellene med indianske ansoktstrekk. Og han som viste oss vannslangen ved Salt Lake, lyste det også indianer av.
Jeg vet ikke noe om hvordan identitet og levemåte hos disse er preget av indiansk arv.

Men gode jaktmarker er det fremdeles her i Ville Vesten. Vi har sett massevis av hjortedyr, både døde og levende. Denne parkporten i Jackson Hole er laget av bare horn:
hornport-Jackson-Hole (104k image)

[1 kommentar]

naefyq skrev den 03.09.2009:

iKwdAg silziwstlaof, [url=http://gqzyfcnzclhl.com/]gqzyfcnzclhl[/url], [link=http://jbltrfwoqqfz.com/]jbltrfwoqqfz[/link], http://aaztfztuoxes.com/Leiknys blogg

Bloggens forside
Bloggarkivet
Askøy Misjonsmenighet
Norges kristne nettportal
Bibelen
Norske ordbøker
Google TranslateRediger bloggen

Powered By Greymatter