velkommen * dikt * sanger * tekster * bilder * blogg * om Leikny * e-post --------------
Forside » Arkiv » July 2008 » Stormarked i Nordmannsland

[« Canada] [Underveis »]

Stormarked i Nordmannsland

25.07.2008

State Fair i North Dakota: Masse underholdning, masse landbrukstilknyttede aktiviteter og utstillinger, masse salgsboder og en mengde norske etternavn. Bilde fra i kveld:
state-fair (62k image)
Vi var jo nylig på årets Fair i en liten småby i Montana, skikkelig trivelig. Dette var det samme, bare i mye, mye større skala - for hele staten North Dakota. Men fortsatt var det trivelig! Og rørende og lærerikt.

Griseveddeløp (man kunne vinne en is eller en frisbee):
Griselop-Minot (78k image)
Grisen med svart belte vant. Her i full fart i siste sving:
svart_belte (93k image)


Fesjå (man vant sløyfer av ulik kulør, ære og salgsargumenter):
Geite-utstilling (73k image)

To som tar en pause:
kyr-Minot (73k image)

Søvnig dyrepasser:
sovnig-dyrepasser (71k image)

I reklamen sto det at de serverte norsk mat på markedet, men vi fant ingenting som lignet - "De selger jo Taco hjemme!", innvendte Torstein, det gjorde de på markedet også - her er han foran noe som faktisk ER nokså norsk, en 8 år ung og lysebrun Gol stavkirke:
stavkirke-TJS (57k image)
Den lå i Scandinavian Heritage Park i Minot, samme by markedet var.
Skulle liksom være et skandinavisk sted, men som nordmann følte vi oss nok ekstra tilgodesett - de hadde en 8 (?) m høy dalahest i tre (=svensk!), samt en søt liten dansk vindmølle, men i forhold til stavkirken.....
2_av_norsk_avstamning (91k image)
Dagens frivillige parkvert (vsa SA) hadde far fra Bergen og mor fra Blomsterdalen og kjente godt til governor Archie Gubberud som besøkte oss i Dyrkolbotn da jeg var i tenårene - jeg fortalte ham at jeg ikke hadde hatt så stor sans for Amerika-besøk som måtte vartes opp og trodde vi skulle bli begeistret for deres buldrende hjemkomstvisitter......

Men tilbake til markedet: Mange brukte anledningen til å promotere sine hjertesaker. En husdyr-redde-forening viste fram hunder de hadde berget og trent til å bli lykkelige og flinke, her en ex-forkastet slalåmløper:
hund-slalom (81k image)

Én stand viste fram fosterdukker i naturlige størrelser, bak fra 7-10 uker gamle, foran fra 12 til 30 (?) uker. Jeg fikk med meg en 12-ukers dukke:
foster-dukker (53k image)

Den første kvelden var vi på konsert med Kahuna Beach Party (et Beach Boys-band..):
konsert (82k image)
Så på vetaranbiler i pausen:
veteranbil-ND (68k image)

Det som nok gjorde størst inntrykk, var de tusenvis av arbeidene til barn og unge som var utstilt i mange svære saler. Her diversa saker laget av hestesko:
hestesko-produkter (91k image)

Det var 2 organisasjoner som sto bak, 4H og FFA (Future farmers of America) - begge sørget for skikkelig vurdering/besløyfing av prosjektene. For det meste praktiske oppgaver, men også noen mer teoretiske.
Her skriftlige rapporter laget av 2-klassinger (6-åringer) om hvordan man gir melk til kalver, mat til hester, steller en kanin - nydelig skrift:
How-to-4H (53k image)
Andre hadde bakt, quiltet, stelt dyr, sydd klær, snekret møbler -

Siste kvelden var vi på "Ranch Rodeo". 12 lag fra ulike gårder, 4 mann (dvs ekte cowboyer) på hvert lag, konkurrerte om å ri fortest, binde en okse fortest, fange og melke en villku fortest osv. Hver deltaker stilte med hest og lasso:
cowboys-ND (75k image)

Det ene laget var rent cowgirl-lag. De tok andreplassen i ridestafetten, men var svakere enn gutta til å få oksene overende og dessuten stort sett dårligere med lassoen. Men her har de nesten kontroll over villkua (utegangerku, holdes kun for kjøttproduksjon) som skulle melkes:
Cowgirls-og-ku (77k image)

Det skjedde en ulykke under stevnet: En av cowboyene blei dradd på ryggen av sin egen hest, fanget i sin egen lasso, i vill fart tvers over halve banen. Han blei sendt med sykebil, vi fikk seinere melding om at han bare var forslått - men det så ille ut fra tilskuerplass.

Vi kjøpte litt også: Skosåler, en lekebil, et smykke - og masse mat og drikke, vi var der i timesvis. Men denne campingvognen bare kikket vi inn i - alle vognene har svære "skuffer" som dras ut når de brukes - gjør rommene innenfor store og brede:
inni-camp (56k image)

Dette instrumentet for piggtråd-musikk kjøpte vi heller ikke:
piggtraad-gitar (34k image)

Avslutter med bilde av en sterk jente høyt til værs - det var et utrolig rikholdig program på "fairen"; byen der den blei holdt, har bare 36.000 innbyggere, staten har 640.000. Jeg har bare vist noen små glimt. Heldigvis var det så mye, mye mer enn bare en salgsmesse. Asløymessen er INGENTING mot dette!
turn-jente (26k image)
- men så har vi heller ikke noe stort og levende jordbruksmiljø å støtte oss til.....


[2 kommentarer]

Tore skrev den 25.07.2008:

Lutefisk, lefse, raspeball? Min erfaring er at noen trenger å komme tilbake til gamlelandet for å gjenoppfriske oppskriftene smile


ldpeswkym skrev den 03.09.2009:

9X4oXu tutfkwpebnsz, [url=http://dkpkvqcbtacz.com/]dkpkvqcbtacz[/url], [link=http://djeyseswzoho.com/]djeyseswzoho[/link], http://lshsplwsozzc.com/Leiknys blogg

Bloggens forside
Bloggarkivet
Askøy Misjonsmenighet
Norges kristne nettportal
Bibelen
Norske ordbøker
Google TranslateRediger bloggen

Powered By Greymatter